fbpx

TPR Immo

De 5S Methode = Winst voor bedrijven

5S is een begrip uit de Japanse managementfilosofie “lean manufacturing”. Deze methode beschrijft hoe je een werkruimte kunt organiseren voor efficiëntie en effectiviteit door de gebruikte items te identificeren en op te slaan, het gebied en de items te onderhouden en de nieuwe order te behouden. Deze methode zorgt voor tijdswinst en het besparen van onnodige kosten. Een aanrader voor elke ondernemer!

1. Scheiden en opruimen
In deze stap sorteert u alle items en verwijdert u onnodige items uit de werkplaats. Hierbij krijg je extra ruimte, altijd nuttig!

2. Sorteren en ordenen
Daarna zet u alle benodigde items op een optimale plek om hun functie in de werkplek te vervullen. Zo vindt je alle items snel terug en merk je het sneller op indien iets zou ontbreken.

3. Schoonmaken en inspecteren
Als derde stap veeg of reinig je de werkplek. Hierbij inspecteer je regelmatig de gereedschappen en machines.
Dit verbetert de efficiëntie en veiligheid van het productieproces, vermindert verspilling en voorkomt fouten of defecten. Het houd de werkplek veilig en gemakkelijk om in te werken. Ook is een propere werkplaats aangenamer en gezonder om in te werken!

4. Systematiseren en standaardiseren
Om bovenstaande efficiëntie te behouden, moeten de processen gestandaardiseerd worden om de werkplek op te ruimen, te sorteren en schoon te maken. Stel procedures en schema’s vast om de herhaling van de eerste drie ‘S’ praktijken te garanderen.

5. Standhouden en verandering vasthouden
De laatste stap is zelfdiscipline, bovenstaande aanpak vasthouden en volhouden. Zorg ervoor dat de 5S-aanpak wordt gevolgd en pluk er de vruchten van als onderneming!

Werkt u al met deze methode? Laat het ons weten en deel het met andere ondernemers. Toon hen wat het voor u heeft opgebracht!

viAdmin

Besparen van onnodige kosten voor bedrijven